Gaziantep’te "Zahire Kültürü

22 Ekim 2017 Pazar 00:00
12
14
16
18

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Akyol Mahallesi’nde bulunan tarihi Antep Evi’ni, Gaziantep Zahireleri Üretim Evi olarak hizmete açtı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Lezzetin başkentiyiz. Lezzetimizi Antep Evleri’nde çeşitlendirerek, analarımızın, ninelerimizin, ecdadımızın lezzeti, nasıl sağlığa dönüştürdüğünü Gaziantep Zahireleri Üretim Evi’nde yeni nesle anlatacağız” dedi

Başkan Fatma Şahin ile Gaziantepli Yazar Ahmet Ümit ve ünlü şef Tahir Tekin Öztan, üzüm suyundan pestil ve cevizli sucuk yaptı. 

ŞAHİN: EN İDDİALI YÖNÜMÜZ MUTFAĞIMIZ

Gaziantep Zahireleri Üretim Evi’nin açılış programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in bir medeniyetler şehri olduğunu vurguladı.

Şahin, “Antep Evleri, içerisinde hayatların olduğu, çocukların nefes aldığı, Antep çiçeklerinin yetiştiği, ortasında havuzun ve kuyunun bulunduğu, kuşların bile yuva kurduğu mekanlardır, bir medeniyettir. Gazi şehrimizin, yerelden evrensele gelenekten geleceğe en iddialı yönü mutfağıdır. Lezzetin başkentiyiz. Lezzetimizi Antep Evleri’nde çeşitlendirerek, analarımızın, ninelerimizin, ecdadımızın lezzeti, nasıl sağlığa dönüştürdüğünün bir altyapı var, biz böylesi bir kültürden geliyoruz.

UNESCO’NUN ONAYLADIĞI SOFRA KÜLTÜRÜMÜZ VAR

Gaziantep, bu konuda uzman Ahmet Ümit ve Tahir Tekin Öztan yetişti. Gaziantep Zahireleri Üretim Evi’nde koşularımızla beraber üzüm suyuna bastık çalacağız. Fıstığımızdan cevizimizden sucuğumuz var. Sucuğumuzun nasıl yapıldığını gençlere göstereceğiz. Hep birlikte bu ürünlerin sağlığını ve lezzetini hatırlayacağız. Bu medeniyetin önemini yeni kuşaklara anlatacağız. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Gaziantep’i, gastronomi dalında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil etti, UNESCO tarafından onaylanan bir altyapımız var. Antep Evleri’ni daha kuvvetli hale dönüştürebilecek, ev yapımı annemizin lezzetini kokusunu alan Elmacı Pazarı’nın görüntüsünü mutfağımıza getirmek, geleceğe taşımak istiyoruz.

GASTRONOMİ EDEBİYATLA BÜTÜNLEŞİRSE…

Bizim için bir medeniyet olan, Dünya için büyük bir ekonomidir. Şehir ve ülke ekonomisi, gastronomi ve gurme turizmi üzerinden gelişiyor. Bu coğrafyadan, Şehreküstü semtinden çıkmış Ahmet Ümit kardeşimiz, Dünya’da en büyük edebiyatçıların arasına girdi. Bu da aslında gastronomiyle edebiyatın nasıl bütünleşeceğini, hem midemizin hem ruhumuzun hem de edebi ve tarihi altyapımızın nasıl insan yetiştirdiğini gösteriyor. Geçmişten aldığımız güçle geçmişe doğru gidiyoruz” dedi.

ÜMİT: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKIYOR

Yazar Ahmet Ümit ise, şehirlerin uluslararası marka olabilmesi için yerelden kopmamak gerektiğini kaydederek, “Kültüre sahip çıkmak gerekiyor. Gaziantep’e geldiğimde bunu görüyorum. Büyükşehir Belediyesi’nde kültürüne sahip çıkan bir anlayış var. Bu anlayışın desteklenmesi gerekiyor. Mutfak Sanatları Merkezi’nde, Antep kazan yemeklerinin yaşatılması beni umutlandırıyor, mutlu ediyor” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından Başkan Şahin ile Yazar Ümit ve ünlü şef Tahir Öztan, üzüm suyundan pestil ve cevizli sucuk yaptı, davetlilere tattırdı.

Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanat Merkezince (MSM) koordine edilecek Gaziantep Zahireleri Üretim Evi’nde, hafriyat alanında yapılan organik tarımdan üretilen ürünler işlenerek, pestil, cevizli sucuk, biber-kabak kurutmalığı ve salçanın başını çektiği Gaziantep zahireleri, gençlere tanıtılacak.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Wish More Hotel Istanbul mutfağından kestane kokuları yükseliyor!
» Fındık ve bademin karamelle dansı
» Yüksek miktarda kahve tüketimi yaşam süresi ile nasıl ilişkili?
» Sevilen İtalyan lezzetleri Gina’nın yenilenen menüsünde!
» “Habercilerden yeni yıl sofraları”
» Urla’da sertifikalı aşçılardan lezzetli final
» Yılbaşı Sofralarının Vazgeçilmez Lezzeti Hindi ve Tavuk eti
» Her ikisinde de "göç öyküsü" var
» Yılbaşının en tatlı hediyesi
» Sedef İybar’dan Şık Yılbaşı Sofraları için İpuçları
» Tropicana ile Yerel Lezzetler işe buluştu
» Birbirinden lezzetli çikolatalar ile yeni yıla tatlı bir başlangıç yapın
» Yılbaşı coskusunu sway hotels’de yaşayın
» Vakko Patisserie Petit Four” birinci yılını kutluyor
» Tadı damağımızda kaldı
» Özgün yeni tavuklu tariflerle sofralarımız daha da lezzetleniyor…
» Hamsiyi daha önce hiç böyle tatmadınız
» Közlenmiş sebzelerle lezzet şöleni Melis’ten
» İstinye Üniversitesi’ne 3 altın madalya
» Başkan Sibel Uyar: “Gastronomi Turizmine çok önem veriyoruz”
» Lezzet ve sanat
» Yılbaşı Sofralarının Olmazsa Olmazı; Divan Hindisi…
» Ağrı Nedeniyle Oturmakta Zorlanıyorsanız
» Geleneksel tatlara altın madalya
» Nelipide Gurme’de kahvaltı için ‘doğal’ bir mola…