FAO uzmanından iklim kaynaklı tehlikeleri önlemek için ‘sağlam’ gıda kontrol sistemleri çağrısı

04 Mayıs 2018 Cuma 18:00
12
14
16
18

Mary Kenny İstanbul'daki 6. Gıda Güvenliği Kongresi’nde iklim değişikliği ve bunun gıda güvenilirliği üzerindeki etkileri hakkında konuştu 

İklim değişikliği, aşırı hava olayları ve artan sıcaklık gıda ve tarımı da yakından ilgilendiriyor. Bazı uzmanlar iklim değişikliğinin gıda güvenilirliği açısından olumsuz sonuçlara yol açacağını belirterek gıdaların işlenmesi, hazırlanması ve depolanması sırasında gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesinin daha zor hale geleceğini söylüyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Güvenilirliği ve Tüketici Koruma Yetkilisi Mary Kenny bugün İstanbul’daki uluslararası konferansta bu konuya dikkat çekti.  Kenny iklim değişikliği ve gıda güvenilirliği üzerine İstanbul’da gerçekleşen 6. Gıda Güvenliği Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Kenny gıda güvenilirliğinden taviz vermenin; çevresel kirleticiler ve patojenlerin profillerindeki değişikliklerden çeşitli toksinlerden artan kirliliğe ve hijyen risklerine kadar birçok nedenden kaynaklanabileceğini söyledi.

 Mary Kenny gıda güvenilirliği stratejilerinin değişen bir iklime uyumunun kanıtlara dayandırılması gerektiğini ve bu nedenle hem kamu hem de özel sektördeki tüm ilgili aktörler arasında daha fazla araştırmaya ve paylaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gıda güvenilirliği yönetiminde riske dayalı bir yaklaşımın önemini vurgulayan Kenny “Gıda güvenilirliği riskleri gıda zincirinin herhangi bir aşamasında, birincil üretimden tüketime kadar ortaya çıkabilir. Gıda güvenilirliği yetkilileri bir dizi kritik gıda güvenilirliği ve kalite sorununu ele almak için sürekli çalışmalıdır. Doğası gereği mikrobiyolojik veya kimyasal olabilir; bu konular iyi anlaşılmakta ama yine de birçok bağlamda zorluklar sunmaktadır.” diye konuştu.

 Kenny ulusal gıda güvenilirliği yetkililerinin sorumluluğu altında sağlam gıda kontrol sistemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu. 

FAO'nun Avrupa ve Orta Asya bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik özel faaliyetleri de dahil olmak üzere, ulusal ve küresel seviyelerde devam eden çalışmaları iklim değişikliğinin yol açtığı risk ve tehlikelerin daha iyi yönetilmesini amaçlamaktadır. Geçtiğimiz yıl onaylanan FAO İklim Değişikliği Stratejisi, iklim değişikliğine uyum ve hafifletme konusunda en uygun gıda güvenilirliği konularına dikkat çekiyor.

Kenny “Örgüt, gelişmekte olan ülkelere gıda güvenilirliği durumlarındaki değişiklikleri dikkate almada, uluslararası işbirliğini teşvik etmede ve genel olarak iklim değişikliğinin gıda güvenilirliği için ne anlama geldiğinin anlaşılmasının iyileştirilmesine yardım etmekte önemli bir role sahip.” dedi.

 3 Mayıs’ta başlayan iki günlük kongre üst düzey Türk hükümet temsilcilerinin yanı sıra FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye ve Özbekistan Temsilcisi Viorel Gutu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

 

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Türkiye’de İlk Kez Dünyagöz’de: Dövme ile yapay göz bebeği yapıldı
» Yatak yarası sıcak havalarda kapanmıyor
» Gülümsemeniz Hollywood yıldızlarının gülüşüne benzesin!
» Hedef; 10 bin kadına ücretsiz jinekolojik kanser taraması
» Yaz hamileleri ne fazla ne eksik beslenin, bol su için
» Botoksun çözdüğü 8 sorun
» Dakikalar içinde 7 kilo alınırsa mide patlar mı?
» Tüm bilinmeyenleriyle menopoz!
» Tatiliniz burnunuzdan gelmesin!
» Bu önlemler ile göz sağlığınızı koruyun
» Gözlerinizden gelen uyarıları hafife almayın!
» Saç dökülmesinin 8 nedeni
» Diş bakımının olmazsa olmaz 3 kuralı
» Diyabetik Çocuklar Kampı Aygaz’ın desteğiyle 26. kez düzenlendi
» Bebekle tatilin püf noktaları
» Yazın ateşinizi yükselten 8 neden
» Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri
» Bugünlerde artışa geçen hastalık!
» Her gün 10 bin adım ve 1 milyon TL bağış
» Kadınların farkedilmeyen hastalağı
» “Sağlık ve başarı isteyen herkes Gentest yaptırabilir”
» Besin zenginleştirme vitamin ve mineral yetersizliklerini önleyebilir
» Sıcak havalar epilepsiyi tetikliyor
» Nermin Işık Uyardı: Sıcak yaz günlerinde sağlıklı beslenmeye dikkat!
» 30 dakika kuralı