Dünyadaki yeni trend; Glutensiz beslenme…

13 Temmuz 2017 Perşembe 19:00
12
14
16
18

Günümüzde glutensiz beslenme özellikle zayıflamak, daha sağlıklı beslenmek, gelecekte bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltmak isteyen bireylerce uygulanan yeni bir beslenme akımı olarak karşımıza çıkmaya başlamıştır. Son yılların popüler trendi glutensiz beslenme! Peki nedir bu glüten ve glütensiz beslenme? Ataşehir estethica Beslenme Uzmanı Diyetisyen Nazlı Yüksel glütensiz beslenme trendiyle ilgili ayrıntıları anlattı…

Gluten, bazı tahıllarda bulunan bir çeşit protein olmasının yanı sıra kimilerinde ileri bir problem olan sindirim hastalığı olan çölyak hastalığına neden olmaktadır. Glutenin sindirilememesi sonucu aşırı ani kilo kaybı ile kusma, aşırı karın ağrısı, ishal, yorgunluk, ağız ve cilt yaraları dermatit ortaya çıkmaktadır. Kimi kişilerde hafif hassasiyete neden olup şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi geçici sorunlara yol açar buna çölyak olmayan gluten hassasiyeti denilmektedir.

Glutensiz beslenme, beslenme düzeninde büyük değişime neden oluyor. Alışık olduğunuz bazı besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmanız gerekebilir. Başta buğday olmak üzere çavdar ve arpa içeren tüm besinler glutensiz beslenmede yasaklı besinler kısmındadır. Yani ekmek, bulgur, pasta, kurabiye, poğaça makarna ve kahvaltılık gevrekler gibi buğday unu içeren besinler, yulaf ezmesi ve kepeği de yine yasaklı besinler. Bulaşma tehlikesi nedeniyle dışarıda/ restaurantlardaki çorbalar, köfte, salata sosları, patates kızartması ve soya sosları da gluten açısından tehlike arz etmektedir.

Kinoa, kinoa unu, Amaranth ve pirinç yükselen değer…

Alkollü içeceklerden bira yine gluten içeriğinden dolayı tüketilmemesi gerekenlerden. Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, her türlü kuru-taze meyveler, sebzeler, yumurta, tüm et türleri, süt ve süt ürünler tüketilebilir besinler arasında. Kinoa, kinoa unu, amaranth ve pirinç ise glutensiz beslenenler için güzel bir alternatif olacaktır.

Karabuğday ise adında buğday geçse de gluten içermeyen bir besin olup tercih edilebilirler arasındadır. B grubu vitaminleri glutensiz beslenenlerde en çok karşılaşılan vitamin eksikliği olup unutkanlık, beyin- bilişsel fonksiyonlarında zayıflama, sinirlerden zayıflama dolayısıyla el ve ayaklarda uyuşma, depresyon, saç dökülmesi ve baş dönmesi gibi problemlere yol açmaktadır.

Glutensiz beslenme ile belli bir tahıl grubunun tüketimi ortadan kalkmaktadır bu da bağırsak florasında yararlı bakterilerin azalmasına neden olmaktadır. Tahıl grubu tüketiminde ciddi bir azalmayla birlikte hem lif alımının azalması hem de yararlı bakterilerin azalması kabızlığı tetiklemektedir. Herhangi bir hassasiyet yaşamıyorsanız glutensiz beslenmenizin ekstra bir yararı olmayacaktır. Sağlıklı bir hayata ve fit bir vücuda belli bir besin grubunu hayatınızdan çıkartarak değil tam tersi tüm gruplardan doğru miktarlarda tüketerek ulaşabilirsiniz. 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» 2 Yaşında bir çocuk, dünyadaki suç oranını değiştirebilir mi?
» 7 santim yeterli
» Gençleri hedef alan yeni zehir; Flakka
» Meme kanserinde erken teşhise dikkat çekecekler
» Fazla tuz tüketmek kemikleri zayıflatıyor
» Kemiklerin sessiz hırsızı Osteoporoz
» Çocuğunuzun boyu yılda 4,5 cm’den Az uzuyorsa dikkat
» Şeyda Coşkun ile 21 günde hafifle programı başlıyor
» Menopoz bir hastalık değil, süreçtir
» 10 Soruda romatizma ile ilgili merak edilenler
» Doğru nefes aldığınızdan emin misiniz?
» Gripten sonra diş fırçanızı hemen değiştirin
» Dünya menopoz günü
» Kurumsal Zindelik
» 5 kilo almak meme kanserini yüzde 5 arttırıyor
» Başakşehir’de 10 yılda 10 bin kadına kanser muayenesi
» Her 4 Kadından 3’ü bu belirtileri yaşıyor
» Şizandra Meyvesi’nin Mucizesi
» Evdeki Gizli Tehlike: Mikrofiber Temizlik Bezleri!
» Menopozla neler değişiyor?
» Mürver şurubu ile hastalığa geçit yok
» “Botoks uygulamasını uzmanlar yapmalı”
» Bir Parça Çikolata ve Bir Fincan Kahve Safra Taşı oluşumunu önler
» Her 100 kadından 3’ü erken menopoza giriyor!
» Ayşe Tolga’dan Beslenmenin ABC’si