Doğru koşullarda hazırlanmayan turşu zehirleyebilir

01 Ekim 2018 Pazartesi 13:00
12
14
16
18

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu, doğru hazırlandığında hem sağlıklı hem de iştah açıcı özelliği ile öne çıkıyor. Turşu kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ise hijyen. Turşuya eklenecek sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekiyor. Aksi halde sağlıklı ve lezzetli bir yiyecek tüketmek isterken besin zehirlenmelerine maruz kalmak kaçınılmaz olabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Asiye Yir, turşu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Tuz-su oranı çok önemli

Turşuya eklenecek sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalıdır. İyi yıkanmadığı takdirde vücut için zararlı bakteriler tuzlu ve asidik ortamda ölse dahi toksinlerden kaynaklanan besin zehirlenmeleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle turşunun hijyenik koşullarda hazırlanması önem taşımaktadır. Bir diğer önemli husus ise vücut için faydalı bakteri ve küflerin çoğalıp etkin mayalanmanın sağlanabileceği tuz/su oranının yüzde 5-8 aralığında olmasıdır. Örneğin yüzde 7 oranında karışım hazırlanmak isteniyorsa 1 litre su için 70 gram tuz kullanılmalıdır. Sirke oranı ise yaklaşık yüzde 2,5-3 olarak ayarlanmalıdır.

Turşu tüketimi sonrası karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishale dikkat!

Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir. Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir.

Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir. Besin zehirlenmesinde bulantı-kusma olabilir ve kusma refleksi baskılanmaya çalışılmamalıdır. Destek tedavisi uygulanarak kusma ya da ishal ile kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması sağlanmaktadır. Ancak her hastada buna ihtiyaç olmayabilir. Ağızdan sıvı alımını artırarak da mevcut tabloyu düzeltebilecek tedavi yolu çizilebilir.

Turşunuzun üzerinde beyazlıklar oluştuysa tüketmeyin!

Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.

Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar için riskli

Akut olarak toksinler aracılığı ile oluşabilecek besin zehirlenmeleri de görülebilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda turşu içeriğinde maya olduğundan risk oluşturabilmektedir.

Turşu içerisindeki mikroorganizmalar florayı değiştirebilmektedir. Bunun sonucunda;

• Mide ya da üriner sistem pH oranı değişikliği ile oluşan Helikobakter Pilori bakterisi

 Tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları

• Vajinitlere yatkınlık gibi daha kronik sorunlar oluşabilmektedir.

Doğru turşu ishal ve bağırsak enfeksiyonlarından koruyor

Hijyenik koşullarda ve doğru oranlarda su ve sirke ile hazırlanmış turşu ile besin zehirlenmelerinden korunmak mümkündür. Aksine doğru hazırlanan turşu içerdiği faydalı mikroorganizmalar ile ishal ve bağırsak enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olur.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Saran’dan sağlıklı nesiller için yeni bir etkinlik!
» Ray-Ban yılın en çool markası seçildi!
» Ben anneyim
» 4 Gün İastanbul 3 gün mandıra
» Tasarımcı gençler vitrine çıktı
» Citroën CEO’su Linda Jackson 2018 yılının en iyi otomotiv yöneticisi seçildi
» Asya ve Avrupa Kadın Müzeleri Konferansı’nın ilki İstanbul’da yapılıyor
» Türkiye’nin en medyatik şehirleri belli oldu
» Meme kanserine karşı zumba
» Kuru meyve sektörü 6 ülkeyi hedef pazar seçti
» Mutfağın ustalarına emek ödülü
» Mersin’de ‘İklim Değişikliği Farkındalık Günü’
» Kadın Meclisi’nden anlamlı etkinlik
» İzmir’in Lezzet Festivali başladı
» “Sağlıklı Yarınlara Koş İstanbul”
» İzmir’de "Tasarım Zamanı
» Cif ve Arzum Onan Ev İşlerinde Eşitlik ‘Hepimizin Elinde’ Dedi
» TÜSAD : “Bilginin ve deneyimin aktarımı ülkemizin gelişimi için çok önemli”
» Avrupa’daki gururumuz Tuğçe
» Yüz Binden Fazla Yırtıcı Kuş Adana’dan geçti!
» Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylayarak harekete geçmeli
» “Kadın Dilinden Masallar”
» Neslihan Yargıcı Çocuklar ile Moda ve Tasarım Atölyesi’nde buluştu
» Çiğdem Babayiğit Boğaziçi Üniversitesi Klasik Müzik Koordinatörü oldu
» Ebru Demirhan ’Çocuğumla Beraber İyileşiyorum’