Doğru ekmek tüketmek, kalp hastalıkları riskini azaltıyor!

16 Nisan 2018 Pazartesi 10:00
12
14
16
18

Günümüzde en önemli hastalıkların başında gelen kalp hastalıkları beslenmeyle doğrudan ilişkili. Doğru ekmek tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığını vurgulayan uzmanlar, doğru ekmek olarak tam tane tahıllı ekmeği öneriyor.

12 – 15 Nisan 2018 tarihinde Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nde düzenlenen 7. Ulusal Sağlıklı Beslenme Sempozyumu’nda Uno Ekmek’in sponsorluğunda gerçekleştirilen “Sürdürüdürlebilir Sağlıkta Ekmeğin Önemi” konulu oturumda konuşan Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Başkanı Doç Dr. Esra Güneş, kalp sağlığı ve beslenme arasındaki bağın çok kuvvetli olduğunu vurgulayarak, doğru ekmek tüketiminin insan sağlığı üzerinde ki etkisinin büyük olduğunu belirtti.

Doğru ekmek tüketiminin kalp hastalıkları risklerini azalttığını ayrıca bir çok sağlık faydası olduğunu belirten Doç. Dr. Esra Güneş; “Son yıllarda farklı ekmek türlerinin sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili bir çok çalışmaya rastlanmaktadır. Farklı ekmek türlerinin yapılarında bulunan makro ve mikro besin öğelerinin miktarlarındaki ve pişirilme yöntemleri arasındaki farklılıklar, sağlık üzerindeki etkileri yönünden değişiklik göstermektedir.

Yapılan araştırmalar, kepek, unsu öz ve ruşeym kısımlarının hepsinin bir arada ayrıştırılmadan kullanıldığı, tam tane tahılların doğasından gelen zengin besin içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Tam tane tahıllar, önemli miktarda B grubu vitaminleri içermektedir. Özellikle buğday folik asit kaynağıdır. Buğdayın E vitamini içeriği yaklaşık 25 mcg/g’dır. Bunun yanında tahıllar yaklaşık olarak %1,5-2,5 oranında mineral içermektedir ve yapılarında en fazla bulunan mineral fosfordur. Bu zengin besin değerleri sağlığı da bir çok yönden olumlu etkilemektedir.”

Günde 3 dilim tam tane tahıllı ekmek diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 30 azaltır !

Tam tane tahılın diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini yüzde 30 azalttığından bahseden Doç. Dr. Esra Güneş; “Tam taneli gıdaların tüketilmesi ile total fitosteroller artar. Bu da kolestrol düşürücü etkiye sahiptir. Bu sayede kalp ve damar hastalıkları risklerinin düşmesini sağlamaktadır. ” dedi

Sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak ortalama 90 grama karşılık gelen, günde 3 dilim tam taneli ekmek veya türevi tüketmenin gerekliliğine vurgu yapan Doç Dr. Esra Güneş, bu beslenme düzenini uygulayanlarda diyabet ve koroner kalp hastalığı riskinin yüzde 30 daha az olduğunu gösteren dünya çapında çok sayıda katılımcı ile yapılmış araştırmalar olduğunu belirtti.

Ayrıca Güneş; “Beyin ve kalp sağlığını destekleyen, diyabeti önlemeye yardımcı beslenme düzenlerine baktığımızda, bunların ekmek ve tahılları temel alan Akdeniz modeline benzeyen içeriklerde olduğunu görürüz. Kuru baklagiller de bu düzene dahildir. Bu nedenle buğday ve tahılları beslenme düzeninden çıkarma fikri bilimsel literatüre aykırıdır” dedi.

Gluten tüketmemek diyabet ve kalp hastalıkları risklerini arttırıyor!

Glutenle ilgili hastalıkları olmayan sağlıklı bireylerin, gluteni öğünden çıkartmalarının diyabet ve kalp hastalıkları risklerini arttırdığını vurgulayan Doç Dr. Esra Güneş,” sağlıklı bireylerin, ekmekin içerisinde bir protein olan gluteni beslenme programlarından çıkartmaları bazı sağlık problemleriyle karşılaşmalarına sebep olmaktadır. Harvard Üniversitesi’nde yapılan 30 yıl izlemli bir araştırmada, sağlıklı kişilerde gluten tüketimi azaldıkça tip 2 diyabet hastalığı riskinin % 13 arttığı bulunmuştur. 25 yıl takipli farklı bir araştırmada beslenme alışkanlıklarını glutensiz yiyeceklerle değiştiren kişilerin kalp hastalıkları risklerinin arttığı gözlenmiştir. “ dedi.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Göz sağlığı için faydalı 6 besin
» Kulaçlar otizmli çocuklara umut olacak!
» Tampon korkunuz burun ameliyatınızı geciktirmesin
» 100 yaşına kadar yaşamanın formülü gen testinde saklı
» Yaz ayları hemoroid sorununu tetikliyor
» Sıcak havalarda sağlığınızı ihmal etmeyin
» Stres saç yolduruyor
» Siyatik ağrılar omirilik tümerlerinin sebebi olabilir
» Çocuklarda boyun eğrilikleri neden olur?
» ‘Bedava’, ‘ücretsiz’ kelimeleri ile başlayan ‘kampanyalara’ temkinli yaklaşın
» Tatilde de dişler düzenli şekilde fırçalanmalı
» Diyabetiniz varsa çıplak ayakla dolaşmayın
» Gençlere göre obezite başarı hissini azaltıp mutsuz ediyor
» Dondurma porsiyonlarına dikkat!
» Dikkat! Güneş kremlerinizi çocuklarınıza sürmeyin
» Hamilelikte balık tüketimine dikkat!
» Mide küçültme ameliyatını kimler yaptırabilir?
» Alzheimer’dan korunmak için öneriler
» Bir Vitaminin Ötesinde: D Vitamini
» Dilek Yılmaz Çiftdoğan: “Gereksiz antibiyotik kullanımı açısından dünya listelerinde ön sıralardayız.”
» Balın şifasından faydalanabilmek için ham hali tüketilmeli!
» Çürükleri engeller, ağız kanseri riskini azalttır
» En pratik ekmeğin formülü Inventis Esmer Rustik’te!
» Kemik ilavesine gerek kalmıyor
» Yaz aylarında sağlığı korumak için ipuçları