Cumbalı Steakhouse’den farklı tatlar

19 Şubat 2017 Pazar 17:00
12
14
16
18

Röportaj/ Birsel Çiftçi

Bu hafta Güncel Kadın okurları için İstanbul ‘da Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan Cumbalı Steakhouse’ın yetkilisi Sedat Karadayı ile Cumbalı spesiyalitesi ‘’ lokumu’’ sizler için konuştuk.

Sevgili Sedat bey bize lokum’un hazırlık aşamasını ve yapılışını anlatır mısınız?

Cumbalı Steakhouse’un spesiyalitesi ‘’Lokum’’ bonfilenin orta kısmından en yumuşak olanı seçilerek elde ediliyor. Belli bir incelikte hazırlanan etler önceden 200-250 derecede ısıtılmış porselen taşların üzerinde kızarıyor. Biz taş olarak Cide taşını tercih ediyoruz. Taşı önceden kuyruk yağı ile yağlıyoruz, sonra kızdırıyoruz ve porselen taşın üzerine folyoya sarıp misafirimizin masasına getiriyoruz ve pişirilme işlemini burada tamamlıyoruz. Önce Cide taşının üzerine himalaya tuzunu serpiştiriyoruz, sonra kızgın tereyağını seramik taşın üzerine bir miktar döküyoruz. Bu şekilde tuzlu bir yağ elde etmiş oluyoruz. Bonfilelerimizi taşın üzerine yerleştirip hem taşın, hem de tereyağın sıcaklığıyla pişmesini sağlıyoruz.  Etlerin her iki tarafının pişmesi için çevirme işlemini yapıyoruz, fakat ne kadar pişerse pişsin içinde hafif pişmemiş bir kısım kalıyor ki bu da etin daha lezzetli olmasını sağlıyor. Ayrıca bu işlemi kızartılmış ekmeklerimizin üzerinde de uyguluyoruz. Etlerimizin pişerken bıraktığı suyuna ve tereyağına ekmekleri batırıp servis ediyoruz.

Kullandığınız tereyağın bir özelliği var mıdır?

Buradaki tereyağları kokusu ve ağırlığı yüzünden pek tercih etmiyoruz. Doğada otlatılmış hayvanlardan elde edilen, Erzincan’dan gelen bir organik tereyağı kullanıyoruz.

Etlerinizi seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Etlerimiz Afyon’dan geliyor. Düge denilen henüz doğum yapmamış hayvanları ya da genç erkek danaların etlerini tercih ediyoruz. Kuzularda bildiğimiz pirzola kısmı, danalarda bonfile olarak geçiyor etlerimizi o kısımlardan seçiyoruz, yine bu seçimi yaparken etin orta kısımlarını tercih ediyoruz.

Etler size gelir gelmez pişirilebilir aşamada oluyorlar mı?

Hayır, kesinlikle olmuyor, etlerin belli başlı dinlendirilme aşaması var. Dana etlerimizi ve diğer etlerimizi dry aged dediğimiz kurutma dolaplarında kurutuyoruz. Bu dolapların içinde himalaya tuzu vardır. İçerideki Hava sirkilasyonu sayesinde tuz etlerin içindeki nemi alır, emer ve yok eder. Bu şekilde kan içinde hapsolmuş olur zaten etin lezzeti de buradan gelir. Kurutulan et biraz esmerleşmiştir, hatta etin bu halini gören misafirlerimiz etin tazeliğinden şüphelenirler fakat bu asla doğru değildir. Kurutma işlemi yüzünden et esmerleşmiş ve tazeliği, lezzeti içine hapsolmuştur. Etimiz İster bir parmak kalınlığında olsun, ister daha ince kesilmiş olsun demir ızgarada ya da kömür ızgarada piştiğinde yumuşaklığından ve lezzetinden asla taviz vermez.  

Sedat Bey verdiğiniz yararlı bilgilerden ötürü çok teşekkür ediyoruz. Hem etler, hem de etin ve tereyağın suyuna batırılmış kızarmış ekmekler harikaydı. Ellerinize sağlık. Gerçekten harika bir deneyim oldu.

Ben teşekkür ediyorum. Tüm okurlarınızı bu lezzeti tatmak için bekleriz. Saygılarımla.

 

 


  Yorumlar

1 Nadya Ünlüsoy 21/02/2017 01:12 nsolagan@gmail.com
Lokumu’un kendi suyu ile ekmek servisi çok iyi düşünülmüş ilk fırsatta deneyeceğim. Zaten Kurtuluştaymış yeri gayet merkezi benim için
««    «      Sonraki »    »»

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Kahkaha ile kalın
» Ayşe Tolga: “Yiyecek seçimlerinde hata yapıyor olabilirsiniz”
» “Sanat Basına Yansımıyor”
» Güzel spiker canlı yayında
» Burcunuza göre eğitim ve kariyer planlamanız nasıl olmalı?
» Bass: " Türkiye’nin güçlü, demokratik ve barış içinde olması bizim de yararımızadır."
» Türkiye güzeli Açalya Samyeli Danoğlu Röportaj...
» Göç,Dram,Hüzün ve İki Yaka Yarım Aşk...
» Moda tasarımcısı Selma Çilek güzellik sırlarını anlattı
» “Ayrılan Kadınların El Kitabı”
» İsrail Büyükelçisi Eitan Naeh, Türkiye- İsrail ilişkilerini anlattı
» İdil Fırat: “Aşık olduğum adam gözlerinin içiyle gülmeli”
» HülyaNida Şahin’den kadın-erkek ilişkilerine çarpıcı bir yaklaşım “Zavallı erkekler” kimin eseri?
» Bensu Soral: “Hayvanları Sevmeyen İnsanlara Hayatımda Yer Vermiyorum”
» Ben sen’im ve sen ben’sin
» Türkiye serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen: "Suyu gördğüm an gülme hissim uyanıyor"
» Rekorlarla dolu serüven; İpek Soylu
» Kanada Büyükelçisi Chris Cooter
» "Seneye çocuk düşünüyoruz"
» Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Ediz Hun
» Güzelliğiyle büyüleyen Açalya Samyeli Danoğlu: Podyumda yürümek beni mutlu etmedi...
» ‘Hayat Şarkısı’nın Süheyla’sı Seray Gözler ile Röportaj…
» Aylin Saraçoğlu; Yazmak benim için bir tutku…
» Yazar Ayten Turan ile Röportaj…
» Şampiyon Alptekin Işıkalp ile Röportaj…