Bir Vitaminin Ötesinde: D Vitamini

09 Temmuz 2018 Pazartesi 14:00
12
14
16
18

Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, D vitaminiyle ilgili merak edilenlere ışık tutuyor.

Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, son yıllarda sağlıkla ilgili konularda gündemden düşmeyen D vitamininin önemine dikkat çekiyor. Sabri Ülker Vakfı, “Sağlıklı beslenmek ve güneş ışığı almak D vitamini metabolizması için yeterli mi, yoksa D vitamini desteğine ihtiyacınız var mı?” gibi D vitaminiyle ilgili merak edilen sorulara da yanıt veriyor.

Kemik sağlığı için elzem

D vitamini, kalsiyum emilimine yardım etmesi, kemiklerde kalsiyum birikimini sağlaması ve kandaki kalsiyum seviyesini kontrol etmesi açısından vücut için elzem bir vitamindir. Kalsiyum eksikliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ise kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir. D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gereklidir. Kemikleri güçlendirmek ve kandaki D vitamini düzeyini normal aralıklarda tutmak, özellikle yaşlılarda görülen, düşme kaynaklı kemik kırıklarını yüzde 20-30 oranında azaltabilmektedir. Ayrıca D vitamininin yaşlılarda, bilişsel işlev kaybı, multiple skleroz, romatizmal eklem iltihabı, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerine karşı da (göğüs, kolon, prostat kanserleri gibi) koruyucu olabileceği belirtilmektedir.

Temel kaynağı güneş ışığı

D vitamininin temel kaynağı güneştir ve ultraviyole B ışınlarının cilde temas etmesiyle ciltte oluşan bazı metabolik süreçlerin sonunda üretilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, her gün, yüz ve kollar açık olarak, yanık oluşmayacak şekilde, güneşin geliş açısına da bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika güneşlenerek yeterli D vitamini üretilebileceğine dikkat çekmektedir.

Günlük D vitamini ihtiyacını sadece besinlerle karşılamak mümkün değil

Balık ciğeri, balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta sarısının yanı sıra D vitamini ile zenginleştirilmiş tahıllar, süt, tereyağı gibi besinler de temel D vitamini kaynaklarıdır. Özellikle yağlı balıkların tüketilmesi, yumurta gibi kaliteli protein alımı vücuttaki vitamin D düzeylerini dengelemeye yardımcı olabilir. Ancak günlük D vitamini gereksinimini yalnızca besinlerle sağlamak mümkün değildir. Dolayısıyla güneş ışınlarından yeterli ölçüde yararlanamayan ve/veya kronik böbrek hastalığı gibi bazı özel sorunları olan birey ve hastalar D vitamini yetersizliği açısından önemli risk altında olabilir. Bu durumda olduğunu düşünenlerin mutlaka hekimlerine başvurmaları önerilmektedir.

 

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Öğün atlamak, sonraki öğünde daha çok yemeyi tetikliyor!
» Adet düzensizliğine yol açan hastalıklara dikkat!
» Zayıflama cerrahisi sonrası estetik kaçınılmaz mı?
» Antibiyotik ne zaman, ne kadar kullanılmalı?
» Zehir olmasın şifa olsun
» Griple ilgili doğru bilinen 11 yanlış
» Bu diş telleri üflemeli müzik aletlerini çalmayı engellemiyor!
» 1060 Umut Elçisi İstanbul Maratonu’nda KAÇUV İçin umuda koştu
» En sık görülen 9 cilt sorununa modern çözümler
» Diş eti problemleri bebeği etkiliyor
» Doğadan gelen yardım
» Sakın ovalamayın
» “AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktır.”
» Çocukları bekleyen tehlike: miyopi
» Kış hastalıklarından korunmanın ipuçları
» Soğuk havalarda hastalıklara kalkan beslenme önerileri
» Astımda erken teşhis önemli
» Olumsuz ebeveyn tutumları çocuklarda psikolojik sorunlara neden oluyor!
» Benim normalim diye bir şey yok! Tansiyonun normali 12-8’dir!
» Diş tedavisi engel tanımıyor!
» Tohum Otizm Vakfı Kırıkkale’de eğitim atölyeleri düzenledi
» AIDS geri mi dönüyor?
» ABD’de ’’ Yılın Doktoru ’’ unvanını alan ilk kadın, Dr. Ayşe Aytaman oldu
» Ekmek yiyerek de zayıflamak mümkün!
» Çocuğunuz sizinle göz teması kuruyor mu?