Bir fincan papatya çayı alır mısınız?

08 Ağustos 2017 Salı 14:00
12
14
16
18

Birçok kişi papatya çayının saç rengini açmak için kullanıldığını biliyor, oysa sağlık açısından çok fazla faydası var. Şenpiliç ‘Dengeli Beslen Hareket Geç’ Proje Danışmanı Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ister kuru ister taze papatyadan hazırlayabileceğiniz çayın faydalarını sizin için derledi.

Karın kramplarına iyi gelir

Papatya çiçeğinde bulunan güçlü antispazmodik ve anti-inflamatuar özellikler mide krampları için etkili bir ilaçtır. Gaz ve ağrıyı gidermek için sabah ve akşam, günde iki kez çaydan içilir.

Uykuya yardım eder

Sizin de milyonlarca insan gibi uyku sorununuz mu var? Eğer öyleyse yatmadan yaklaşık 30 dakika önce bir fincan papatya çayı için. Moleküler Tıp Raporlarına göre, papatya yaygın olarak hafif bir sakinleştirici ve uyku indüksiyonu olarak kabul edilmektedir. Sedatif etkiler beyindeki benzodiazepin reseptörlerine bağlanan apigenin flavonoid kaynaklı olabilir. Preklinik modellerdeki çalışmalar sırasıyla antikonvülsan ve CNS [merkezi sinir sistemi] depresan etkilerini gösteriyor. Hastalar üzerindeki araştırmada, hastaların 90 dakika içinde derin uykuya geçtikleri belirtiliyor.

Migreni rahatlatır

Baş ağrısı geldiğinde bir bardak papatya çayı içmeye başlayın. Baş ağrınız çok kötüye gitmeden önce içmeniz önemli.

İrritabl bağırsak sendromunu (IBS) azaltır

Mideniz ve bağırsaklarınız kötü ise bir fincan papatya çayı için. IBS'ye eşlik eden kramp ve ağrıları azaltabilir, ayrıca aşırı gaz ve şişkinlikten kurtulabilirsiniz.

Bağışıklık artırır

Eğer sık sık soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız günlük olarak bir fincan veya iki papatya çayı içmenizden fayda olabilir.

Yanık ve sıyırıkları iyileştirir

Papatya etkili bir bitki infüzyonu olarak değil, aynı zamanda topikal olarak da kullanılabilir. Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılar, papatya çiçeklerinden yapılmış merhemleri yaraları iyileştirmek için kullanırlarmış. Papatyayı çay olarak demleyin. Soğuduktan sonra çay suyunu yara veya sıyrıkların üzerine sürün.

Koyu renk halkaları azaltır

Göz çevresindeki koyu renk halkalardan nefret ediyorsanız papatya çayı denemek isteyebilirsiniz. Çay iltihaplanmayı azaltır ve cildi sıkılaştırır, sizi yenilenmiş ve canlı bir görüntüye kavuşturur. İki çay torbasını ılık suya batırın ve beş dakika boyunca orada bırakın. Serinledikten sonra, yatıştırıcı bir sıkıştırma için onları gece gözlerinize yerleştirin.

Cildinizi parlatır

Yaş ilerledikçe cilt lekelenebilir. Pürüzlü lekeleri nemlendirmek ve yok etmek için papatya çayı kullanın. Sadece 2 papatya çayı ile 2 bardak su kaynatın. Bir kaba dökün ve yüzünüzü buhara dikkatlice yerleştirin. Tedaviyi yoğunlaştırmak için başınıza bir havlu koyun. Cildinizi iyileştirirken sizi de rahatlatacaktır.

Akneleri önler

Papatya, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan yararlı antioksidanlarla yüklüdür. Bu nedenle sivilceye yol açan bakterilerin önlenmesinde faydalı olmaktadır. Gözeneklerinizi temiz tutmak ve bakterileri yok etmek için haftada birkaç kez yukarıda belirtildiği gibi buhar yöntemini kullanın.

Şişkinlik ve ağrıları azaltır

Aşırı kullanımdan veya yaralanmadan dolayı meydana gelen şişme çok acı vericidir. Ciddi yan etkilere neden olabilecek anti-inflamatuar ilaçlar almak yerine papatya çayı deneyin. Çay, vücudunuzun şişmesini azaltmak için çalışacak doğal anti-inflamatuar özelliklerle yüklüdür.

Kan şekerini ve diyabet hastalarındaki hasarı azaltır

Araştırmaya göre, yemekten sonra bir fincan veya iki papatya çayı içmek, şeker hastalarının kan şekerini düşürme, görme, sinir ve böbrek hasar riskini azaltmanın etkili bir yoludur.

Tiroid ve meme kanseri riskini azaltır

Yunanistan'daki birçok kişi bitki çayı ve ağırlıklı olarak papatya çayı içiyor. Araştırmacılar, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Yunanistan'daki tiroid kanseri oranının Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Avrupa'da bulunandan çok daha düşük olduğunu keşfettiler. Haftada altı kez papatyayı çayı içen kişilerin tiroid kanseri gelişme olasılığı yüzde 70 daha düşük ve otuz yıldır çaydan düzenli tüketenler ise yüzde 80'den daha düşük risk altında.

Papatyada kereviz, meyveler ve maydanozda bulunan apigenin gibi flavonoidlerin anti-kanser potansiyeline katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Hayvan çalışmalarında apigeninin kanserli tümörleri küçülttüğü tespit edilmiştir. 2011 yılında yapılan bir araştırma, apigeninin meme kanseri olan sıçanlarda tümör oluşumunu geciktirdiğini göstermiştir. 2013 yılında yapılan bir başka çalışma da apigeninin meme kanseri hücrelerinin kendi ölümlerini durdurma kabiliyetlerini engellediğini ortaya koymuştur.

Cilt tahrişini azaltır

Güneş yanığı, kızarıklıklar, egzama ve böcek ısırıkları can sıkıcı ve acı verici olabilir. Papatya, antienflamatuar özelliklerinden dolayı ağrı ve tahrişi azaltabilir.

Kas spazmlarını giderir

 

Papatya çayı, kas spazmlarını sakinleştiren glisin seviyesi yükseltir. Glisin bilinen bir sinir gevşetici olup, aynı zamanda papatya çayını etkili bir kaygı ve stres yardımcısı haline getirir.

Sağlık İçin Dengeli Beslenip Harekete Geçin…

Yapılan araştırmalar, Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’inin, kadınların da yüzde 41’inin obez ya da aşırı kilolu olduğunu gösteriyor. Dünyadaki çocukların yüzde 20-25’inin obez olduğu ve bu çocukların yüzde 70’inin erişkinlikte de obez oldukları biliniyor.

Obezitenin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç tarafından başlatılan ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası, ailelerinin beslenmesi konusunda kilit rol üstlenen kadınların dengeli beslenme ve egzersizin önemi konusunda bilinçlendirilmesini hedefliyor. Kampanya kapsamında uzman diyetisyenler tarafından yetişkinler ve çocuklar için dengeli beslenme ve egzersizin önemi anlatılıyor.

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Girişimciler kahve kokusuna geliyor …
» Dünyaya ilham veren 10 şeften biri Ebru Baybara Demir
» Tuğçe’nin Mutfağı
» Bayram sofranızı tatlı yerine çilekli lezzetlerle süsleyin
» Tatlıdan vazgeçemeyenlere sağlıklı lezzetler
» “Master Chef” Özlem Mekik ve Türkiye’nin önde gelen 30 yemek bloggerı sofralarınıza lezzet katıyor
» Divan’dan Babalar günü paketleri
» Bolpazarda Kombucha Atölyesi
» Divan Erbil’de Ramazana özel lezzet dolu üç menü
» Hazzı ciddiye al
» Arnica Blender ile Mutfağınızda Daha Pratik Lezzetler
» Gastronomi kongre turizmine ivme kattı
» Pelin Bilgiç’ten ‘‘Sağlıklı Misafir Sofram’’
» Geleneksel el yapımı "Behlül" Bakırkazan’da
» Şeflerimize sahip çıkalım
» İstanbul Çaya Doydu
» Gastronomi kentinde ulusal yemek yarışması
» IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.
» Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Seferihisar’ın Meşhur Ege Mutfağı tanıtıldı
» Sedef İybar’la “7 Bölgeden Yöresel Lezzetler” Tadım ve Sohbeti
» Sahrap Soysal’dan Anadolu’nun lezzet haritası
» Elif Gönlüm ünlü isimleri bir araya getirdi
» 23 Nisan geliyor, çocuklar pizza ustası oluyor
» Yönetim Kariyer Zirvesi”nde şefler bir araya geldi
» Türkiye’nin İlk Sakin Şehri Seferihisar “Yerel Mutfak Global Lezzet” Projesi İle İstanbul’da