Aşkın çiçek açmış hali

31 Temmuz 2018 Salı 14:00
12
14
16
18

Hazal Şen: “Hiç tereddüt etmeden harekete geçtik”

Hazal Şen: “Ülkemizde girişim yapmak diğer ülkelere göre daha riskli”

Eda Erbilgin: “İnsanlar anı konseptli yerlere gitmekten sıkılıyor”

24 yaşında iki cesur kadının kurduğu İstanbul’un en popüler mekanlarından bir tanesi olan Misk’in kurucuları Hazal Şen ve Eda Erbilgin; hayallerine giden çiçekli yolculuğu MAG okurları ile paylaştı. “Aşkla kurulan bir hayalin çiçek açmış hali aslında” sözleri ile Misk’i anlatan Hazal Şen, “Herkesin kendi işini kurabilmek adına arayışta olduğu fakat bunun için gereken cesareti ve aksiyonu gösteremediği bir dönemdeyiz” dedi.

Dostluklarını iş ortaklığına dönüştüren, kalıpların içine girmeyi sevmeyen Hazal Şen ve Eda Erbilgin’in Amerika’da çiçeklerle başlayan MİSK hikayesini dinliyoruz...

Sizleri ayrı ayrı tanıdıktan sonra bir araya gelmeye nasıl karar verdiğinizi ve ortaklık öykünüzü dinleyebilir miyiz?

Hazal: Ben Adanalıyım, Tarsus Amerikan Koleji mezunuyum. 7 sene önce Koç Üniversitesi İşletme bölümünü kazanınca ailemden ayrılıp İstanbul’a taşındım. Eda ile de üniversitenin ilk yılında tanıştık, zaten bir daha da ayrılmadık. Bir dönem Singapur’da Singapur İşletme Üniversitesi’nde okudum, üniversiteden mezun olduktan sonrasında ise bir süre İspanya’da; hem Madrid’de hem de Barcelona’da yaşadım.

Misk İstanbul’dan önce Doğuş Holding’de çalışıyordum, fakat kurumsal hayatın bana göre olmadığını fark ettim ve hayallerimin peşinden gitmeye karar verdim. Hayalim olan Misk’i hayata geçirmek için istifa ettim ve New York Çiçek Tasarım Okulu’nda profesyonel çiçek eğitimi programına katıldım. Böylece bu güzel serüven başlamış oldu.

Eda: 1992 yılında İstanbul’da doğdum ama neredeyse bütün hayatım Ankara’da geçti diyebilirim. Lisenin sonuna kadar Bilkent’te okuduktan sonra mezun olup Koc Üniversitesi’nde İşletme bölümünü kazandım. Üniversite bitiminde Doğuş Holding’de kısa bir süre çalıştıktan sonra hep hayalimde olan yurt dışı serüveni için adım atıp Amerika'da Harvard Üniversitesi'nde Pazarlama Yönetimi ve New York Üniversitesi'nde Dijital Pazarlama sertifika programlarını tamamladım.

Bu süreçte New York Çiçek Tasarım Okulu’nda katılmış olduğum bir eğitimde çiçeklerle tanışıp, Hazal’ın da ortak tutkusu olan bu alanda beraber Misk Istanbul'u kurmaya karar verdik. Çiçek konusunda kendimi geliştirmek için Londra'da McQueen's Çiçek Tasarım Okulu’nda profesyonel çiçekçilik eğitimine katıldım. Her ikimiz de çiçekçilik eğitimlerimizi bitirince hayallerimizi gerçekleştirmek adına kollarımızı sıvadık ve gece - gündüz çalışmaya başladık.

Her yanı çiçeklerle dolu Misk’in hikayesi nasıl oluştu peki?

Hazal: Misk, aşkla kurulan bir hayalin çiçek açmış hali aslında. Biz insanın hayali kadar var olduğuna ve hayal kurmadığı müddetçe geleceğin gelmeyeceğine inananlardanız. Kimsenin, kurumsal şirketlerde çalışmak istemediği, herkesin kendi işini kurabilmek adına arayışta olduğu fakat bunun için gereken cesareti ve aksiyonu gösteremediği bir dönemdeyiz. Bizim avantajımız ise, ne yapmak istediğimizi başından beri çok iyi bilmemiz, başarılı olacağımıza inanmamız ve hayalimizi eyleme geçirmek amacıyla hiç tereddüt etmeden harekete geçmemiz oldu. Şansımız ise, bu süreç boyunca karşımıza hep doğru ve güzel insanlar çıkmasıydı diyebiliriz.


Eda: Misk her detayına kadar incelikle düşünülmüş, sıradanlığı kabul etmeyen ve her zaman yeniyi ve farklıyı müşterilerine deneyimletmeyi hedefleyen bir marka olarak yola çıktı. İlk olarak sanal alışverişte kaliteli ve sunumu güzel olan çiçek sipariş etmenin Türkiye’de ne kadar zor olduğunu fark ederek internet sitemizi açtık. Daha sonrasında günümüzde herkesin artık aynı konseptli yerlere gitmekten ne kadar sıkıldığını ve her zaman alternatif bulmak için çabaladığını gördük… Bunları göz önünde bulundurarak daha önce benzeri bulunmayan ve tamamen bir hayalden yola çıktığımız konseptiyle Misk İstanbul’u açmaya karar verdik. 6 aylık doğru ismi bulma arayışımız sonunda anlamı “güzel koku” olan “Misk” ismini koymaya karar verdik. Açılıştan önce yaklaşık bir buçuk sene Misk markasının altyapısı için çalıştık. Bu sırada yurt dışında çiçek okuluna gidip şehrin en iyi çiçekçilerinde yerleri temizlemekle güne başladığımız fakat vizyonumuza vizyon katan kısa bir iş tecrübesi edindik.
6 aylık bir inşaat sürecinden sonra Misk dünyasının kapılarını sizlere açtık. Açıldıktan yaklaşık 8 ay sonra TimeOut Yeme-İçme Ödülleri’nde En İyi Reşitpaşa Mekanı ödülünü kazandık. 1. yılımızı doldurduktan hemen sonra ise Misk Alaçatı’yı açtık.


Bu kadar gençyaşta yepyeni bir girişime adım atmanın cesareti nereden geliyordu?

Hazal: Özellikle Türkiye’de girişimcilik ekosistemi çok yeni ve ekonominin de durumu ortada. Dolayısıyla durum böyleyken ülkemizde girişim yapmak diğer ülkelere oranla biliyorsunuz ki çok daha riskli. Fakat biz en başından beri önce kendimize ve birbirimize, daha sonra da fikrimize çok inandık. Hep hayalini kurduk, bu hayale ve kendimize inanarak, hayali gerçek kılmak için çok çalıştık. İşimizi doğru insanlarla dürüst ve düzgün yaparak, misafirlerimize her zaman sıra dışıdeneyimler yaşatmayıamaçedindik. Renklerimiz, çiçeklerimiz, farklılezzetlerimiz ve enerjimizle misafirlerimize Misk gibi bir gün yaşatabildiğimiz sürece başarısız olmayacağımızıbiliyorduk. Bizim gibi bu sektörde hiçtecrübesi olmadan operasyon anlamında birbirinden detaylıve zor iki işletmeyi biraraya getirmek biraz da deli cesareti oldu diyebiliriz. 

Çiçekler hakkında eğitim alma ve onların dünyasına girme fikri nasıl oluştu?

Hazal: Biliyorsunuz, aslında ülkemizde çiçekçilik genelde alaylıolarak öğrenilen bir meslek. Biz farklıbir eğitim geçmişine sahip olsak da, ortaya çıkarmak istediğimiz bu konsept proje içinde çiçekçilik yapacaksak her detayına kadar öğrenmemiz gerektiğine inandık. Bunun için yurt dışında ayrıülkelerde, farklıtarzlarda ve tekniklerde eğitim alarak çiçeklerin dünyasına adım attık. Ben New York’ta çiçek tasarım kursunu tamamladıktan sonra bir süre New York’un en iyi çiçekçilerinden birinde staj yaptım. Böyle staj deyince aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama bütün gün çiçek temizleyip, yerleri süpürüp, çiçek malzemeleri ve kova taşıyordum aslında. Bunun yanısıra bir çiçek dükkanının nasıl işlediğini ve operasyonun nasıl yürütüldüğünütecrübe ederek öğrenmişoldum.

Eda: Ben de aynısüre zarfında Londra'da profesyonel çiçek eğitimlerine katılarak çok farklıteknikler ve stiller öğrendim. Kurstan sonra okulun kendi çiçek dükkanında staj yaparak altyapımıgeliştirdim. Yurt dışında olduğumuz müddetçe hayalimiz için bol bol ilham ve işbilgisitoplayarak kollarısıvadık.

Her çiçeğin bir dili var ve hepsi ayrıayrışeyler anlatıyor... Siz en çok hangi çiçeğin anlattıklarınıseviyorsunuz?

Hazal: Gerçekten de dediğiniz çok doğru... Fakat bence onların anlattıklarından ziyade bizim onlarla kurduğumuz diyalog önemli. Demek istediğim şu ki; herkes, her çiçekle farklıbir dil konuşuyor. Kimine naif gelen bir çiçek, bir başkasıiçin fazla cesur ya da özgür olabiliyor. Birisi proteayıegzotik bulabilirken bir başkasıvahşi ve erkeksi görebiliyor. Bu tamamen bizim onlarla kurduğumuz bağile alakalı... Sanırım ben en çok erengülün dilini seviyorum.

Eda: Erengül aynıanda hem çok romantik, hem çok naif ama bir o kadar da özgür ve başına buyruk olabiliyor. Küçük bir gül edasıyla fazlaca naif olurken, ince dallarıyla kafasınıuzatıp, buketten ya da aranjmandan kendini hemen öne çıkarıp göz kırpabiliyor.

Çiçek ve kafe konseptini bir araya getirmeye nasıl karar verdiniz?

Hazal: Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu bir hayaldi. Böyle bir konseptin her şeyin monotonlaştığıbir dünyada herkese iyi geleceğine ve farklıbir nefes olacağına inanmıştık. Çiçeklere dokunduğunuzda en güzel terapiyi alabileceğiniz, yemeklerimizi yediğinizde tadının damağınızda kalacağı, içeri girdiğinizde ise bambaşka bir enerjiyle yenilenebileceğiniz Misk gibi bir yer yaratmak istedik. Sektördeki bu boşluğu en güzel şekilde doldurabileceğimiz inancıile yola çıktık. Daha 1. yılımızıkutlamamıza rağmen hayallerimizin ötesinde bir süreçoldu.

Eda: Yaptığımız iş, özellikle kendi işimiz olmasıaçısından çok harika gibi görünse de çok emek, yaratıcılık, özveri ve güçisteyen yorucu bir iş. Sonuçta bir taraftan hijyen ve operasyon konusunda oldukça titizlik gerektiren gıda sektörüile diğer taraftan her birinin bakımının birbirinden farklıolduğu ve dayanma süreleri açısından özverili bir ilgi gerektiren canlılarla çalışıyoruz.
Dışarıdan göründüğükadar toz pembe ve kolay olmadığıgibi, Onur Baştürk’ün de dediği gibi“ikili bir delilik” hali söz konusu.

Çiçek eğitiminin yanında mutfak eğitiminiz de var mıyoksa mutfağınızıekip arkadaşlarınıza mıemanet ettiniz?

Eda: Mutfak eğitimimiz profesyonel olarak yok, sadece yemek yemeyi çok seviyoruz diyebiliriz. Mutfağımız güzel ekip arkadaşlarımıza emanet...

Menünüzde hangi mutfağın lezzetlerine ağırlık verdiniz? Farklıve öne çıkan tatlarınız hangileri?

Hazal: Menümüzde özel olarak bir mutfağa ağırlık vermiyoruz aslında. Günlük hayatımızda ne yemeyi seviyorsak, neleri görmekten hoşlanıyorsak misafirlerimizle onlarıpaylaşıyoruz.
İlk menümüzüEda’yla yurt dışında yemeyi sevdiğimiz ve İstanbul’da alternatiflerini aradığımız lezzetleri bir araya getirerek oluşturduk. Meğer bizim gibi bu lezzetlerin arayışında olanlar tahminimizden oldukça fazlaymış. Yeni lezzetler denetmeyi çok sevdiğimizden sıkça farklıürünleri menümüze ekleyerek geliştiriyoruz. Başından beri öne çıkan tatlarımız arasında eggs benedict, Blueberry pancake, sağlıklı salata / smoothy bowl çeşitlerive özellikle ilk bizim kafemizde misafirlerimize denettiğimiz pancar ve zerdeçal lattemizi sayabiliriz.

Şubeleşmek veya yurt dışına açılmak gibi düşünceleriniz, fark yaratacak projeleriniz var mı?

Eda: Geçtiğimiz Mayıs ayında Misk 1. yaşınıdoldurduktan sonra ikinci olarak yaz sezonu için Gaia Boutique Otel’in içinde Misk Alaçatışubemizi açtık.
Yine orada da aynışekilde çiçek hizmeti veren dükkanımızın yanısıra kafemizde sabah kahvaltıile servise başlayıp akşam üzerine kadar Misk’in brunch/lunch menüsüyle, akşam ise farklıkokteyllerimiz ve şimdiden bağımlılık yaratan atıştırmalık menümüzle gece yarısına kadar hizmet veriyoruz.
Bundan sonrasıiçin ise tabii ki farklıprojelerimiz var ama şimdilik süpriz olsun!

 


  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :



+ Benzer Haberler
» Karadeniz ile Mardin arasında köprü kuran iş kadını Özden Ünal Damar ile röportaj…
» Su Kutlu “Hayatımda ilk defa kalbim atıyor”
» Dila Tarkan “İlk günden beri evleneceğim kişinin Yahya olacağını çok iyi biliyordum”
» Bianca Somer Türkmen: “Markalar pazarlama bütçelerini instagram reklamlarına ayırıyor”
» Ressam Nazan Pamuk ile Röportaj…
» Hazal Filiz Küçükköse:" Bazen seksi bazen de yaramaz bir çocuğum"
» Babasının Kızı: Gül Ergi...
» Profesyonel Yaşam Meleği: Dr. Ebru Nurluoğlu
» Nur Fettahoğlu :" Kadın olarak güçlü kalmak zorundayız"
» Diyetisyen Burcu Dilek Demir ile sağlıklı beslenme üzerine röportaj…
» Ekranın güzel yüzü
» İçimizden Biri “Deliha”nın Hikayesi
» Tutkulu aşık bir dünya güzeli
» Mutlu çocuğun sırrı
» Sağlığınız için hep yanınızda
» Türk Modasının Uluslararası temsilcileri
» Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi
» Ünlü Oyuncu Betül Arım’ın en büyük hayali: “Sevgi ve Sanat Çiftliği” kurmak
» Kahkaha ile kalın
» Ayşe Tolga: “Yiyecek seçimlerinde hata yapıyor olabilirsiniz”
» “Sanat Basına Yansımıyor”
» Güzel spiker canlı yayında
» Burcunuza göre eğitim ve kariyer planlamanız nasıl olmalı?
» Bass: " Türkiye’nin güçlü, demokratik ve barış içinde olması bizim de yararımızadır."
» Türkiye güzeli Açalya Samyeli Danoğlu Röportaj...